Utveckling av organisation, grupp och ledare
Realisera organisationens fulla potential.
Vi tar oss an alla typer av utvecklingsinsatser som berör utveckling av organisationer och mänskliga system. Allt ifrån komplexa organisationsutvecklingsuppdrag, till ledningsgruppsutveckling, grupputveckling, ledarutveckling och coaching.
Nedan kan ni läsa lite om de bärande idéerna inom respektive område.
Organisationsutveckling
Organisationsutvecklingsuppdragen ser olika ut beroende på den utmaning som organisationen står inför. Uppdragen spänner från genomförande av omstrukturering av organisationer och turn-aroundprocesser till att adressera utmaningar avseende företagskulturen och utveckla effektiva arbetssätt på organisationsnivå, som att gå från arbete i silos till flexibelt samarbete över organisationens gränser. Gemensamt för dessa insatser är en genomtänkt analys av utgångsläge och önskade effektmål, strategisk dialog med ledningen och genomförande av interventioner på grupp- och organisationsnivå.
Ledningsgruppsutveckling
En funktionell och välfungerande ledningsgrupp får ut den fulla kapaciteten av sig själva och sin organisation. Det handlar om att ha en tydlig och gemensam bild av organisationens syfte, mål och strategiska utmaningar, att kunna kommunicera öppet och effektivt, ha ändamålsenliga möten som skapar framdrift, ha en gemensam bild av organisationens ledarskap och ha medlemmar som förstår skillnaden mellan att vara chef för en organisatorisk enhet och att vara en effektiv ledningsgruppsmedlem, representera ledningsgruppen och genomföra dess beslut.
För att uppnå detta så utgår ledningsgruppsutvecklingens design från tre källor, nulägesanalys av ledningsgruppens fungerande, fokusområden som vi vet är av betydelse för effektivitet i ledningsgrupper och ledningsgruppens upplevda utvecklingsområden. Utifrån den grunden sätter vi samman ett utvecklingsprogram inriktad på de områden vi ser skulle göra störst nytta. Insatsen utvärderas sedan kontinuerligt tillsammans med ansvarig chef och anpassas hela tiden efter de aktuella behoven.
Grupputveckling
Grupputveckling utgår precis som ledningsgruppsutveckling ifrån tre huvudsakliga källor, upplevda behov, önskat läge ur ledarens och gruppens perspektiv, generella gruppsykologiska perspektiv, samt objektiv analys av gruppens utvecklingsbehov genom mätning, observation eller intervjuer. Utifrån den sammantagna bilden designas insatsen sedan tillsammans med gruppens ledare.
Ledaren involveras därefter i kontinuerlig utvärdering och kalibrering av insatsen. Efter avslut rekommenderar vi att effekten av insatsen följs upp efter ca ett halvår. En feedback vi regelbundet får är att vi verkligen vågar utmana grupper att utforska sina blockeringar och hjälper dem skapa verkliga resultat.
Ledarutveckling & Coachning
Ledarutveckling kan ske såväl individuellt som i grupp genom skräddarsydda program. Under individuell coaching överblickar vi tillsammans den kontext som ledaren befinner sig i, identifierar utmaningar och utvecklingsområden och tänker tillsammans kring dessa. Ett vanligt inslag är även att vi identifierar individuella ledarskapsutmaningar med hjälp av personlighetsbedömningsinstrument och feedbackinstrument.
Dessa verktyg tillåter oss att både fånga upp utvecklingsområden där ledarrollen är utmanande på personlig nivå och utvecklingsområden i ledarrollen, sett ur medarbetares, kollegors och överordnade chefers perspektiv.
Konfliktlösning
En del av våra uppdrag handlar om att hjälpa människor hantera situationer där samarbete och dialog kärvar och man har kört fast. Många gånger har flera resultatlösa försök gjorts för att lösa situationer, vilket ofta leder till uppgivenhet. I dessa lägen kan det behövas professionell hjälp för att lösa upp situationer och komma framåt. Vi har gedigen erfarenhet av att hantera situationer som dessa och utgår i vårt arbete ifrån följande utgångspunkter.
Konflikter uppstår då viktiga intressen och behov blockeras. Vi tenderar då ofta att försöka undanröja blockeringar, vilket ofta leder till en negativ spiral av ageranden som ofta skymmer sikten kring vad problemet egentligen handlar om. En annan aspekt är att vi ofta har en stark tendens till förenklingar i konfliktsituationer, vilket kan leda till att vi missar viktiga nyanser och underliggande strukturproblem och istället förlägger problem på personnivå.
En central tanke i vårt arbetssätt är att stabila långsiktiga lösningar bygger på en god förståelse av kontexten och ömsesidiga lösningar som tillgodoser de viktiga intressena hos de inblandade parterna. När vi adresserar konflikter analyserar vi därför kontexten, bakgrunden och historiken i samspelet mellan parterna, i syfte att skapa oss en god helhetsbild. Vi identifierar viktiga legitima behov hos parterna, etablerar en trygg ram och en respektfull dialog och utforskar möjligheterna att hitta ömsesidigt tillfredställande lösningar.